Peščeni planet

Peščeni planet

Author: Frank Herbert

Format: Hardcover

Pages: 600 pages

Language: Slovenian

Published: November 26th 2018

V daljni prihodnosti je človeštvo osvojilo galaksijo s pomočjo posebne substance, imenovane začimba melanža. Ta podaljšuje življenje in omogoča navigatorjem Vesoljskega ceha najti pravo pot med ukrivljanjem prostora za potovanje skozi vesolje. Fevdalistično urejenemu galaktičnem imperiju vlada padišah imperator Shadam IV., ki prenese vladavino planeta Arrakis na družino Atreides.

Puščavski planet Arrakis, znan tudi kot Sipina, je edini vir začimbe v vesolju ter s tem pomemben vir vpliva in bogastva. Vendar pa družina Atreides tega ne bo deležna, saj jih čaka past njihovih smrtnih sovražnikov Harkonnenov. Mladega Paula Atreidesa je njegova mati Jessica, pripadnica skrivnostnega reda bene gesserit, vzgajala s posebnimi metodami, ki mu na Sipini omogočijo najti mesto med prvotnimi prebivalci planeta, neusmiljenim puščavskim ljudstvom Fremeni. Njihovo življenje se vrti okrog stroge vodne discipline, dolgoletnega procesa ekološke preobrazbe planeta in posebnega odnosa s pravimi vladarji planeta, orjaškimi peščenimi črvi.

Roman Franka Herberta upravičeno velja za enega vrhuncev znanstvene fantastike, saj je epski obseg zgodbe osredotočen s plastičnimi, dodelanimi liki, znanstvene temelje civilizacije prihodnosti pa razširi z ravno pravo mero mistike. Še posebej pa izstopa bogat jezik, ki povzdigne roman nad sam žanrski izdelek ter ga (tudi tematsko) postavi ob bok Alamuta in Pesmi ledu in ognja.